HTML

Friss topikok

  • Huffnágel Pista: Vessünk véget a spermatolvajlásnak! #geci #nőbűnözés #nőerőszak klou.tt/2cg82zjsf28e (2015.03.01. 22:58) Mennyibe kerul egy Bayer Zsolt?
  • bankvezér: @Istóczy Győző: Úgy látom, azért elég "népszerű" vagy itt. :DDDD (2014.06.04. 21:10) Lázár féle kettős mérce
  • bankvezér: Blogger barátom ! Helyesírás! Mi ebben a mondatban a hiba? "Meg mondom őszintén én ezt nem értem!... (2014.06.02. 20:47) Kérdések KGBéla ügyben
  • csepke: Én mindig magamnak csinálom, de mindig egy fél napomat elveszi. Mert még nem volt két év egymás ut... (2014.05.19. 18:23) Söralátét adóbevallás?
  • Dörnyei József: @Tyson925: Reméljük együtt, hogy most ebben tévedsz. Adót növelni nyilván mindig lehet, akár 50%-... (2014.05.16. 19:25) Deflációs veszély Magyarországon?

Söralátét adóbevallás?

2014.05.19. 08:00 Tyson925

A 2010-s kormányvált után az Orbán kormány egyik első intézkedése volt a 16%-s egykulcsos személyi jövedelmadó beveztése, és ezzel párhuzamosan Matolcsy ígérete, a söralátét nagyságú adóbevallásról. Az intézkedést nagyon sokat támadták, és a hírtelen kieső bevételek pótlásáért elég nagy árat fizetett az ország. De mára a rendszer teljesen kifutott, mindenkire egységesen vonatkozik. Az egykulcsos adóval elsősorban a jól keresők jártak jól, azok akik 222 ezer forintnál magasabb bruttó bérrel rendelkeztek. Mára Magyaroszágon az átlagkereset meghaladta ezt az értéket, így ha nagyon lassan is, de az átlagot keresőknek is könnyebbséget nyújthat ez a rendszer. Ugyanakkor más kérdés, hogy mekkora a keresők fizetésének mediánja...

A minap kitöltöttem az adóbevallásom. Az ABEV automatikusan betöltötte az adataim, nem volt más dolgom még 4-5 számot beírni a megfelelő helyre, és küldhettem is a bevallásom. Az egész nem tartott 15 percnél tovább! Azt hiszem, ennek a dolognak valahogy így kell történnie: nincs adójóváírás, adókedvezmény, szuperbruttó, ezer különböző kulcs sávhatárokkal, amik mind-mind másképp adóznak.

Mind-mind  olyan elem, ami rettentesen megnehezítette az adórendszer megértését, a bevallás elkészítést és az ellenőrzést egyeránt. El kell ismerni: ez a rendszer mérhetetlenül egyszerű, és ha néhány év múlva az átlagkeresők is élvezhetik a hasznát, akkor csupán úgy tudnám elképzelni egy többkulcsos alternatívát, ha a kevesebbet keresőkre egy kisebb szja kulcs (10% alatti) vonatkozna. Ezáltal téve a rendszert társadalmilag igaszságosabbá. A bevallásom pedig szinte tényleg elfér egy söralátéten. Kár, hogy a kormány nem terjeszti ezt ki, a vállalkozásokra is...

7 komment

Címkék: adóbevallás egykulcsos adó portfolioblogger söralátét bevallás

A bejegyzés trackback címe:

https://economy.blog.hu/api/trackback/id/tr816172279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babbaba 2014.05.19. 15:07:05

Még kisebb. Ha akarod megcsinálja a NAV. Régen ilyen nem volt.

Netuddki. 2014.05.19. 15:14:26

Ó bammeg! Minden adóbevallás elfér egy söralátéten, csak a megfelelő betűméretet kell hozzá megtalálni.
Ez a söralátétes dolog semmi más mint marketing bullshit. A legtöbb embernek ugyanis a munkaadója csinálta régen is.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.05.19. 15:26:01

@babbaba: De, én úgy tudom volt ilyen régen is.

sas70 2014.05.19. 15:35:11

Legyen legalább két gyereked, oszd meg a gyerekek után járó adójóváírást a feleségeddel és legyen más típusú jövedelmed is. Ne használj programot, hanem próbáld meg a papírhalom alapján, helyesen kitölteni a bevallást és rögtön máshogy beszélsz! Sőt állítom most itt átkozódnál és őrjöngenél, hogy ezt meg, hogy lehet ilyen elbaszott módon megfogalmazni. És még fűszerezi a dolgot, ha a gyermekek után járó kedvezményt a munkáltató rosszul veszi figyelembe, vagy te a házastársaddal nem jól nyilatkoztál év közben.
Szóval csak hagyjuk azt a söralátétet, mert kurvára nem az!

teotwawki 2014.05.19. 17:51:00

Már pusztán az adóbevallás fogalmának létezése is annak elismerése, hogy az adóhatóság képtelen ellátni feladatát.
Ma már elvben minden technikai és törvényi eszköz adott ahhoz, hogy a NAV másodpercre pontosan nyomon kövesse, hogy kinek, mikor, mennyi és milyen forrásból származó (legális) jövedelme van. Tehát elvileg semmi akadálya nem lenne annak, hogy ezt az összeget a NAV szoftvere éves bontásban megszorozza 0.16-al, kivonogassa az ilyen-olyan kedvezményeket, majd összevesse az év közben befizetett adóelőleg összegével, és automatikusan inkasszózzon vagy utalja a túlfizetést.

Ehelyett velünk csináltatja meg évről-évre ugyanazt a mókát, sok milliárd forintért, 20 ezer aktatologatót tartva a kapukon belül. Miközben valójában ők is csak közmunkások. Azért adunk nekik teljesen felesleges állami munkát, hogy nehogy a versenyszférában próbálják kamatoztatni az adóhatóságnál megszerzett tudásuk.

Ez a politikai elit rémálma: sok megkeseredett Horváth András néz megélhetés után a szabad piacon.

csepke 2014.05.19. 18:23:59

Én mindig magamnak csinálom, de mindig egy fél napomat elveszi. Mert még nem volt két év egymás után hogy ne változzon valami, akár valami kis apróság, de ettől mindig ugyanúgy végig kell olvasgatni értelmezni a tájékoztatójuk vonatkozó részét. Az egy kulccsal csak annyi egyszerűsödött, hogy kb. egy szorzással kevesebbet kell elvégezni a végén, miután az ember addig végig számolgatta az egészet. Igaz én papíron töltöm ki, mert szeretem érteni mi miből miért hogy jön ki.
süti beállítások módosítása