HTML

Friss topikok

  • Huffnágel Pista: Vessünk véget a spermatolvajlásnak! #geci #nőbűnözés #nőerőszak klou.tt/2cg82zjsf28e (2015.03.01. 22:58) Mennyibe kerul egy Bayer Zsolt?
  • bankvezér: @Istóczy Győző: Úgy látom, azért elég "népszerű" vagy itt. :DDDD (2014.06.04. 21:10) Lázár féle kettős mérce
  • bankvezér: Blogger barátom ! Helyesírás! Mi ebben a mondatban a hiba? "Meg mondom őszintén én ezt nem értem!... (2014.06.02. 20:47) Kérdések KGBéla ügyben
  • csepke: Én mindig magamnak csinálom, de mindig egy fél napomat elveszi. Mert még nem volt két év egymás ut... (2014.05.19. 18:23) Söralátét adóbevallás?
  • Dörnyei József: @Tyson925: Reméljük együtt, hogy most ebben tévedsz. Adót növelni nyilván mindig lehet, akár 50%-... (2014.05.16. 19:25) Deflációs veszély Magyarországon?

Az utolsó szög?

2010.12.10. 16:25 Tyson925

Sokat gondolkoztam azon, hogy végülis milyen hatásai lesznek az országra az utóbbi idők gazdasági döntései. Mivel az ország gazdasága nyitott és nagymértékben eladósodott, ezért nagyban kényszerül rá a külföldi befektetők kénye-kedvének. Ez egy olyan dolog, amivel nincs az a Nemzeti Együttmüködési Rendszer amely ezen belátható időn belül változtatni tudna. Hogy átérezzük, miről is van szó, csak jövőre hozzávetőleg 22 milliárd euró (hogy tudjuk hova tenni ezt a számot, ez csupán a magyar GDP 22%!!! nyugdíjvagyon többszöröse) az ország finanszírozási igénye. Ez jórészt lejáró tartozásokból jön össze. Tehát, miközben írdatlan pénzre van szüksége az országnak, mit csinál az egyszeri magyar politikus (élen Kósával)?

Elküldi a francba az EU-t, moody's-t budiz-t, és úgy általában mindenkit. Mit értenek ők ahhoz? Aztán fél év múlva meg cirka 22 milliárd euróért fog könyörögni az állam ugyanaezeknél az embereknél. Mit gondolnak, Londonban majd egymást tapossák az "angol fiatalemberek" kólájukat felborítva, a ködös angol háztetős panorámájukat feladva hogy finanszírozzák a Matolcsy vezette gazdasági szabadságharcot és Kósa stadionját (az ELI helyett)?

Amennyiben ezt a hatalmas összeget nagyon drágán kapjuk meg, akkor bizony nincs az a gazdasági növekedés (8-10% vagy még több) aminek a segítségével kinőjjük az adóságspirált... Arról nem is beszélve milyen veszteségek könyvelhetünk el a nyugdíjpénztári államosítás miatt, mint ahogy a hvg.hu beszámolt a GKI konferenciáról:

Ha a teljes magánnyugdíjpénztári vagyont az államadósság csökkentésére fordítanák, az évi 150 milliárd forint kamatmegtakarítást eredményezne, de a kamatokra az utóbbi időben 150-200 bázispontos felár rakódott, ami 300-400 milliárd forint többletkiadást eredményezhet, ha az állampapírok átárazódási ciklusa befejeződik. Azaz a kormány magánnyugdíjpénztári kalandja a legrosszabb esetben akár 250 milliárdos veszteséggel is végződhet.

Évi 250 milliárdba plusz költség a nyugdíjállamosítás miatt, ehhez jön átlagosan 250 milliárd hozam amit nem kapunk meg a mnyp-k (becslés az elmúlt negyedév hozama alapján). Vagyis évi kb 500 milliárdot buknak azok a magyar dolgozók akik eltartják a magyar államot, és a magyar társadalmat. Mit kapnak ezért cserébe?

Az alábbi ábrán szépen látszik, hogyan jut egyre drágábban az állam forráshoz, és hogyan árazza a piac a további kamatemeléseket. A másikon pedig, hogy milyen szépen leszakadtak a magyar CDS felárak referencia országok átlagától. Májusban még alatta volt, most 50 bázisponttal felette...

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság fidesz nyugdíj államcsőd

A bejegyzés trackback címe:

https://economy.blog.hu/api/trackback/id/tr762507078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása