HTML

Friss topikok

  • Huffnágel Pista: Vessünk véget a spermatolvajlásnak! #geci #nőbűnözés #nőerőszak klou.tt/2cg82zjsf28e (2015.03.01. 22:58) Mennyibe kerul egy Bayer Zsolt?
  • bankvezér: @Istóczy Győző: Úgy látom, azért elég "népszerű" vagy itt. :DDDD (2014.06.04. 21:10) Lázár féle kettős mérce
  • bankvezér: Blogger barátom ! Helyesírás! Mi ebben a mondatban a hiba? "Meg mondom őszintén én ezt nem értem!... (2014.06.02. 20:47) Kérdések KGBéla ügyben
  • csepke: Én mindig magamnak csinálom, de mindig egy fél napomat elveszi. Mert még nem volt két év egymás ut... (2014.05.19. 18:23) Söralátét adóbevallás?
  • Dörnyei József: @Tyson925: Reméljük együtt, hogy most ebben tévedsz. Adót növelni nyilván mindig lehet, akár 50%-... (2014.05.16. 19:25) Deflációs veszély Magyarországon?

Adóvita

2009.11.30. 09:28 Tyson925

Hétvégente általában az MR1 Kossuth rádió adását szoktam hallgatni. No, nem azért mert nekem bármennyire hiányozna a Sláger vagy a Danubius, hanem egyszerűen csak azért mert nagyon színvonalas műsorok vannak. Múlt hétvégén sikerült egy Berlini tudósítást hallgatnom, miszerint a német választók többsége (jómagam 80% körülre emlékszem) bizony ellenzi a liberálisok által tervezett nagymértékű adócsökkentés tervét. Továbbiakban kiderült az is, hogy a német sajtó pártállástól függetlenül (!!!) ellenzi a tervet, ugyanis attól félnek, hogy felborúl majd a német államháztartási hiány, ami a válság hatására amúgy is megugrott. Németországban amúgy is nemrég ért véget, egy hosszútávú (!!!) adócsökkentési program, ami végül sikeres is volt. A probléma állítólag az, hogy a választásokon megerősödött liberálisok (ahhoz képest, h a liberális eszme megbukott, egész szépen szerepeltek, Romániában szinten) mindenképpen adócsökkentést akarnak, míg a koaliciós párt Merkel anyuval már annyira nem. Arról nem is beszélve, hogy a német válságkezelés során is megemlítették, hogy az adócsökkentés annyira nem jó eszköz, hiszen a németek annyira spórlósak, hogy a plusz pénzt nem elvásárolnák (ami ugye a cél volna), hanem csak többet takarítanának meg.
A hír legfályóbb résza az a felismerés, hogy olyan hihetetlenül nagy különbség van a német és a magyar társadalom közt, hogy azt semmivel sem lehet kifejezni. Nincs rá szó, szám, semmi... Míg a német társadalom döntő többsége képes felfogni azt, hogy nem lehet egyszerre kevesebbet elvenni és sokkal többet szétosztani, addig kis hazánkban a döntő többség messiásként várja a választások utáni azonnali adócsökkentést, meg új költségvetést stb. A sajtó pedig nem kétféleképpen, mindenféle fél- és részigazságokkal alátámasztva, elferdítve áll egy igen fontos kérdéshez, hanem valószínűleg reálisan, pontos és precíz érvekkel támadja azt. (Kedvencem amúgy azok a magyar "újságírók" akik olyan témáról alkotnak véleményt, amiről semmilyen szinten nincs előismeretük, csak véleményük) És a legfájóbb pedig az, hogy Németországban a legbefolyásosabb közgazdászok sem kétféleképpen látják ugyanazt, mint nálunk. (Járai Zsigmond ismét hű volt önmagához, mindig azt hiszem h nem tud tovább sűlyedni, és tud)
Sokat hallhattuk az utóbbi években, hogy minden bajunk varázsütésre fog megváltozni egy drasztikus adócsökkentés hatására. Persze ennek részletei  természetesen a homályba vesznek. Érthető is, hiszen a Fidesz nyilvánvalóan nem fog a nyílvánosság elé állni terveivel a választások elött, ez logikus. Márha egyáltalán vannak tervei, hiszen elég gyanús, hogy még semmi nem szivárgott ki. Még azt sem tudjuk pontosan, hogy családi adózás lesz-e vagy sem. Viktornak természetesen a családi tetszik jobban, mivel az populistább és jóval bürökratikusabb is egyben.
Ugyanakkor ha valaki figyeli a Fideszhez közeli politikusok, közgazdászok nyilatkozatait (és nem csak a sajtó és Szijjártó populizmuást), az megfigyelhette, hogy az azonnali adócsökkentés ügyében kezdenek egyre óvatosabb nyilatkozatok érkezni. Először megvárjuk, h kihulljanak a csontvázak, ha egyhül a válság, meg kell ismernünk az ország valós helyzetét (ez a kedvencem, talán meg kéne nézni a ksh honlapját wazz), talán 2011-ben stb. Ami még érdekes a drasztikus adócsökkentésben az az, hogy Varga Mihály valahova 17 és 21 százalék közé tenné és egységesítene sokmindent. (pl az ÁFA-t is, remélem a távhőjével kezdik) Ami amúgy meglehtősen jó ötlet. Egy bajom van csak vele. Ma az szja az adózók majdnem 90%-nak 18%. Ha az adócsökkentés hatására ez valahova 17 és 21% közé fog változni, akkor a drasztikus adócsökkentés hatására vagy lesz 1 azaz egy százalékos adóenyhítés vagy nem változik semmi, vagy még többet is kell fizetni. Zseniális. Persze egy átfogó adóreformra fájó szükségünk volna, amit a társadalom többsége is eltud fogadni és reálisnak tart. De az már egy egészen más téma...
 

5 komment

Címkék: kampány politika sajtó fidesz németország adó

A bejegyzés trackback címe:

https://economy.blog.hu/api/trackback/id/tr571562540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2009.11.30. 20:40:28

Hogyan lopják el a pénzünket a törvényhozók : szopatnak.blog.hu/2009/11/30/hogyan_lopjak_el_a_penzunket_a_torvenyhozok

jozicsenko 2009.12.01. 10:34:54

hm, azért várjunk egy percet:
a főnöködnek van 100.000 Ft-ja rád, de nem több, te meg az átlagbért kapod, gyerekeid nincsenek, se egyéb adókedvezmény (a legegyszerubb számolás és példa)

utánad fizetnek 32% járulékot: 29%TB, 3% munkaadói(plusz eho, most hagyom): a szerződést tehát kb 75e Ftról írják
neked kell fizetned 16% járulékot (14,5 % TB, 1,5% munkavállalói járulék)
az Szja legyen az átlagjöv. szerint, ami 190Bruttónál 17,5% adozona.hu/kalkulator_ber.aspx

75e Ftból lejön a 16+17,5%-a, 25e Ft

kézhez kapsz 50e Ft-ot, de bármit vennél, bizony van rajta egy 25%os Áfa (ne gyertek a 0%-os vagy 5%os áfával, mert a gáztól a kenyérig, a benzintől a sörig MINDENEN ez van, a választási távfűtést meg hagyjuk)

tehát ugyan 50eFtot költesz el, de valójában 40ezer Ftot a tied, 60e Ft az államé

Ma, Magyarországon, ez az átlagjövedelem sorsa

kritika a fentiekkel:

1. németországban a sajtó kipécézi azt, aki nem otthon adózik (Oszkó Péter hazaküldte már a pénzét? leadózta végre? kétlem)
2. a nagyok (lásd Oszkó) bizony offshore céggel lopnak, bocs kerülik el az adót, de nem kell messzire menni: CD-t, DVD-t, benzint, autót, cigit, szeszt a szomszédoknál veszünk, nem véletlenül: olyan magas az áfa (plusz artisjus, fogyasztási adó, stb), hogy a fene se akar itthon vásárolni
3. ma itthon kevesen fizetnek sok adót: nem leszek OV prókátora (=politikáról nálam ennyi=) , de egy dologban bizony nagy igazság van: ha elötted van egy téglalap, ami most a rövidebb élén áll (=kevesen fizetnek sok adót), akkor azt el kell dönteni, a hosszabb oldalra (=sokan fizessenek kevesebb adót): ugyanannyi bevétel, de mert több marad a kezünkbe, ezért több jut a gazdaságba: a piac majd eldönti, mi a jó, nem PPP/korrupt/egyéb módszerrel az álllamé a döntés...
4. anno kiszámoltam Bokros Lajos tervét (a vizitdíjas/tandíjas népszavazás elött volt egy rettenetes ötlete), ami leginkább a magáneübiztosítókról szólt volna: akkor, ott, a 61.500Ft-os min.bérből 39.600Ft-os nettó jutott volna, ami pont 500Ft-tal volt a létminimum felett, köszönöm szépen, a belem fordult ki tőle (pl havi 10eFt-os FIX tétellel indult volna egy MAGÁNcégbe való befizetés: ADÓ egy magáncégbe? HEEEE?), nem folytatom: undorító mszp/szdsz ötlet volt, amikor a helyzet magaslatán ültek elvtársék, szerencsére belebuktak (igen, szerencsére)

Szumma: ide ma adócsökkentés kell, kérlek tedd hozzá a dolgok másik felét is:

-ott nem havi 450 euró a nettó ÁTLAGbér, vagy 220 euró a minimálbér nettója
-a rezsi arányaiban nem olyan vészes, mint minálunk
-rendszeresen bemondják azt is a rádióban, hgy milyen sokan laknak berlinben bérlakásban: itthon a családok legfontosabb célja a saját ház/lakás: egy élet munkája van benne: ott egy élet munkája azért többet ér, mint egy szem lakás/ház, nem?
-azért a bérköltség fennvázolt arányára nagyon-nagyon-nagyon kiváncsi lennék, mert nem hiszem hogy a munkáltató bérkeretének a 60%-át vinné el az állam...

ötlet, megoldás?
mmm:
-minimálbértől mindenki adózik, mindenki: nem sokat, de fizet
-nem kell negyvenévesen nyugdíjba menni: úgyis feketén fog dolgozni: akkor inkább tegye legálisana, ha meg JOGA van hozzá, akkor a tényleges nyugdíjig max a minimálnyugdíjat kapja (nekem nincs jogom egy német adóteherhez?)
-nem kell annyi állami beruházás: úgyis kell a pénz az adósságaink visszafizetésére

bocs ha hosszu voltam, de ennyi azért hiányzott belőle

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2009.12.01. 14:32:53

@jozicsenko: Nem nem hiányzott. mivel bizony bevédtem magam: "Persze egy átfogó adóreformra fájó szükségünk volna, amit a társadalom többsége is eltud fogadni és reálisnak tart. De az már egy egészen más téma..." Mivel a poszt inkább a két társadalom közti különbségre van kihegyezve és nem a adóváltozások konkrétumaira.

Amúgy az a gond azzal amit írsz, h az már reform, Fidesz nem azt kommunikálja h adóreformot hajt végre, hanem azt, hogy adót csökkent... A különbség pedig fájó.

jozicsenko 2009.12.01. 17:03:18

@Tyson925: öööö, igen, de nagyon erőltetett a dolog

mit nevezel reformnak? Bokros szerint az lett volna a reform, hogy az egyébként is iszonyatos adóteher mellé még magáncégeknek is fizettünk volna nem is kicsi adót -nem kell szépíteni: a mi tőkénkből, a mi terhünkre magáncégek lettek volna gazdagabbak

az elv szép: ha a magánnyugdíjam elkülönítve ketyeghet, akkor az eü is hasonló elven lehetne müködöképes
a baj viszont rögtön az, hogy a társadalmi szolidaritás elve alapján köteles lettem volna magamon kivül még négy másik ember költségeit is állni: köszönöm, de ebből nem kérek

hogy a fideszes reform mit jelent, nem tudhatom: DE! remélem benne vannak az olyan apróságok, mint a nyugdíj tényleg csak hatvanx éves kortól járjon, vagy hogy aki meg tud mozdulni, az bizony kapjon munkát (lehetőséget), mert takarítani/szőlőt vágni / szüretelni stb. bárki tud, a seprű és a hipó kezeléséhez nem kell hapcc engedély...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2009.12.01. 18:16:38

@jozicsenko: Fasza a blogod :-D
Hasznos, főleg h énis szegeden vagyok :-)
süti beállítások módosítása