HTML

Friss topikok

  • Huffnágel Pista: Vessünk véget a spermatolvajlásnak! #geci #nőbűnözés #nőerőszak klou.tt/2cg82zjsf28e (2015.03.01. 22:58) Mennyibe kerul egy Bayer Zsolt?
  • bankvezér: @Istóczy Győző: Úgy látom, azért elég "népszerű" vagy itt. :DDDD (2014.06.04. 21:10) Lázár féle kettős mérce
  • bankvezér: Blogger barátom ! Helyesírás! Mi ebben a mondatban a hiba? "Meg mondom őszintén én ezt nem értem!... (2014.06.02. 20:47) Kérdések KGBéla ügyben
  • csepke: Én mindig magamnak csinálom, de mindig egy fél napomat elveszi. Mert még nem volt két év egymás ut... (2014.05.19. 18:23) Söralátét adóbevallás?
  • Dörnyei József: @Tyson925: Reméljük együtt, hogy most ebben tévedsz. Adót növelni nyilván mindig lehet, akár 50%-... (2014.05.16. 19:25) Deflációs veszély Magyarországon?

Magyar Politikai Blog Hangulat Index

2013.07.02. 15:02 Tyson925

Mivel különösen érdekesnek gondoltam, hogy összegyűjtsem a magyar politikával foglalkozó blogok kikkel és mivel foglalkoznak elsősorban valamint ezekről mi a véleméyük, ezért úgy döntöttem megalkotom a magyar poltikai blog hangulat indexet. Nagyon fontos kiemelni, hogy a blogok feldolgozása teljesen automatikusan történt, így értelemszerűen pontatlanságok előfordulhatnak, valamint nem tudtam az összes politikával foglalkozó blogot össszegyűjteni. A feldolgozott blogok listája itt elérhető. Természetesen, ha valaki úgy érzi, hogy ismer vagy ír olyan politikai témájú blogot ami még nem szerepel a listában, a kommentek közt jelezheti ezt a hiányosságot. A feldolgozás egyetlen feltétele, hogy a blog rendelkezzen rss feed-l.

A blogokat alapvetően három osztályba soroltam: valamilyen hivatalos intézet, párt blogja mint például a hazaeshaladas vagy a republikon blogja. Politikusok blogjai, mint Scheiring Gábor vagy Szabó Rebeka blogja (sajnos itt az LMP erősen felül van reprezentálva, de sajnos nem nagyon találtam más politikusokat akik blogot vezetnének). Végül a poltikival foglalkozó blogok amiket magánszemélyek írnak, remélhetőleg csupán maguk szorakozatátására. Ide kerültek többek közt az olyanok mint a vastagbőr vagy az örülünkvincent blog.

Tehát a listában szereplő cirka 100 blog rss feedjei kerültek feldolgozásra. Egy nyelvi elemző modul segítségével automatikus morfológia valamint szintaktikai elemzést végeztem a feedekből kinyert szövegeken. Erre azért volt szükség, hogy kinyerhessem az egyes tulajdonnevekhez milyen jelzők, milyen szavak kapcsolódnak (tehát nem bizonyos szavakat keresek a tulajdonnevek környékén, hanem pontosan megnézem melyik tulajdonnév milyen más szóval kapcsolódik). A szövegekben egy névelemfelismerő modell segítségével automatikusan azonosítottam a különböző tulajdonneveket. A kinyert tulajdonnevek szótövesített alakjai kerültek végül feldolgozásra. Végül 1555 bejegyzés 34068 mondata került feldolgozásra.

Jelen bejegyzésben a szövegekben előforduló személynevek kerülnek elsősorban bemutatásra. A nevek esetében egyértelműsítést hajtottam végre: az "Orbán" személynevet "Orbán Viktor"-nak, a "Bajnai"-t "Bajnai Gordonnak" feleltettem meg. Az 1. táblázat mutatja az egyes személynevek előfordulási gyakoriságát a bejegyzésekben.

Név Előfordulás
Orbán Viktor 751
Bajnai Gordon 173
Gyurcsány Ferenc 105
Mesterházy Attila 44
Varga Mihály 44
Matolcsy György 27
Schiffer András 20

1. táblázat: nevek előfordulási gyakorisága blogbejegyzésekben.

1. ábra: címke felhő a blogbejegyzésekben szereplő nevek gyakorisága alapján.

Mivel úgy találtam, hogy Orbán Viktor annyira felül van reprezentálva minden más névhez képest, ezért elkészítettem egy másik címke felhőt, Orbán Viktor nélkül. Ez a 2. ábrán látható:

2. ábra: címke felhő a blogbejegyzésekben szereplő nevek gyakorisága alapján, Orbán Viktor nélkül.

Ami táblázatokból és a képekből is látszik, hogy a blogokban erőteljes a túlsúlya a Orbán Viktornak minden más szereplővel szemben. Ugyanakkor Bajnai Gordon neve majdnem négyszer többször szerepel mint Mesterházy Attiláé. Kicsit meglepő Gyurcsány Ferenc relatív gyakori és Varga Mihány kevés említése. Matolcsy György neve sem túl gyakran szerepel, ennek elsődleges oka, a ráaggatott egyéb nevek lehetnek. A 2. táblázat mutatja a blogok szövegeiben előforduló pártok említéseinek gyakoriságait:

Párt Politikus blog Politikai blog Intézeti blog Összesen
Fidesz 152 434 250 836
MSzP 33 181 77 291
LMP 17 50 61 128
Együtt2014 6 20 7 33
Összesen 208 685 395 1288

2. táblázat: pártok említési gyakoriságai blogok bejegyzéseiben.

Amint a 2. táblázatban is látható a Fidesz 2/3-s többséggel rendelkezik az említések terén is, míg az ellenzéki pártok nem nagyon tudják elérni a bloggerek ingerküszöbét. Második legemlítettebb párt az MSzP bizonyult, míg az Együtt2014 meglepően kevésszer került említésre.

Összeségében elmondható, hogy kormányzó párt és elsősorban Orbán Viktor uralja a magyar politikai bloggerek témáit. A következő bejegyzésekben majd megnézem, milyen szavak kapcsolódnak ezekhez a tulajdonnevekhez. A jövőben minden hónapban meg kívánom vizsgálni, az elmúlt hónap bejegyzéseit, és az eredményeket itt, a blogon fogom publikálni, remélhetőleg valamilyen trendek is kirajzolódnak majd.

Amennyiben bárkinek mármilyen ötlete, megjegyzése van, hogyan lehetne fejleszteni a rendszert azt természetesen szívesen veszem.

Szólj hozzá!

Címkék: politika portfolioblogger Magyar Politikai Blog Hangulat Index

A bejegyzés trackback címe:

https://economy.blog.hu/api/trackback/id/tr595386161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása