HTML

Friss topikok

  • Huffnágel Pista: Vessünk véget a spermatolvajlásnak! #geci #nőbűnözés #nőerőszak klou.tt/2cg82zjsf28e (2015.03.01. 22:58) Mennyibe kerul egy Bayer Zsolt?
  • bankvezér: @Istóczy Győző: Úgy látom, azért elég "népszerű" vagy itt. :DDDD (2014.06.04. 21:10) Lázár féle kettős mérce
  • bankvezér: Blogger barátom ! Helyesírás! Mi ebben a mondatban a hiba? "Meg mondom őszintén én ezt nem értem!... (2014.06.02. 20:47) Kérdések KGBéla ügyben
  • csepke: Én mindig magamnak csinálom, de mindig egy fél napomat elveszi. Mert még nem volt két év egymás ut... (2014.05.19. 18:23) Söralátét adóbevallás?
  • Dörnyei József: @Tyson925: Reméljük együtt, hogy most ebben tévedsz. Adót növelni nyilván mindig lehet, akár 50%-... (2014.05.16. 19:25) Deflációs veszély Magyarországon?

Politikai blogok trendjei

2009.11.25. 14:52 Tyson925

Régóta foglalkoztat a politikai blogok trendjének témája. Anno még az amerikai választások idején, Obamról mondták azt, h ő lesz az első technokrata elnök amennyiben nyer, hiszen igen fontos szerepet szánt kampányában az Internetnek és azon belül a blogoknak. Mivel az a mondás, hogy az amerikai kampányokat próbáljál itthon is másolni (éljen a kreativitás), ezért megpróbáltam picit utánnanézni pár dolognak. Ezen jellegű blogoknak azért nagy a jelentőségük mivel a bizonytalan szavazók jelentős hányada hajlamos a blogokon olvasott vélemények alapján meghozni döntését. Sőt, az sem ritka h híroldalak figyelnek bizonyos host-blogokat... Vagyis a választási kampány egy igen fontos fegyverévé váltak a blogok. Éppen ezért először megnéztem, hogyan alakultak a google-n a három párt "nagyjainak" a keresési statisztikái:

 

Sajnos eléggé csalóka a trend, az látszik h Vona valamikor nyáron ütötte meg a google ingerküszöbét, ferencünk lemondása is eléggé érzékelhető, a kampány közeledtével pedig eléggé együtt vannak ami Gyurcsányt illetően eléggé meglepő. Mesterházit  neve még túl friss a keresőóriás számára. A news reference az talán kicsit árulkodóbb, ott szépen látszik h a Vonát a sajtó faszán próbálja alulsúlyozni, de egyértelmű előnye egyik vezérnek sincs a keresések terén. De menjünk tovább a pártokra:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Két számomra meglepő dolog látszik az adatokon: először is a Jobbik hihetetlen fölénye, másodsorban az, h az LMP gyakorlatilag nem létezik (többek közt azért sem szerepel). Az LMP-n azért lepődtem meg, mert több netes "kampányt" próbáltak folytatni, és mivel új párt, az igazán nagy kiugrási lehetőség szerintem a neten rejtőzik nekik, főleg, hogy a kiábrándult, bizonytalan szavazókat ott tudnák a legkönnyebben megszólítani. A jobbik előnye pedig egészen elképesztő a nagy pártokhoz képest, több mint kétszerannyian keresnek rájuk mint a második Fideszre, a többieket pedig meg sem érdemes nagyon említeni. De még mindig csak a kereséseknél vagyunk, ezért térjünk szépen rá a blogokra. Ehhez a blogpulse.com trendelemzőját használtam.

 

 A képen jól látszik, hogy bizony az utolsó két hónapban a két "jobboldali" párt eléggé fej-fej mellett halad a blogok tekintetében az MSZP pedig nemigazán mérhető hozzájuk képest. Véleményem szerint ezekből megállapítható, hogy az Interntet egyértelműen uralja a Jobbik ami részben hozzájárulhatott eddigi sikereikhez. A kérdés csupán az, mikor döbben erre rá, és lép valamit a többi párt?!

5 komment

Címkék: google blog kampány politika választás mszp fidesz szdsz mdf jobbik trend lmp blogpulse.com

A bejegyzés trackback címe:

https://economy.blog.hu/api/trackback/id/tr591551658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.11.25. 18:42:15

Ha mégis beleírnád a listába az LMP-t, akkor láthatnád, hogy májusban az említése megközelítette a Fideszét, azóta valóban kevesebbet említik. A Jobbik a botránykő, nem lehet csodálni, hogy überel mindent - említésben. Ami nem fejezi ki, hogy pozitív vagy negatív színben szerepel.

Szerinted hogy lehetne az internetet jobban kihasználni?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2009.11.25. 19:40:20

@iii: Lehet elkövettem azt a hibát, h nem vettem bé az LMP-t a blogvizsgálatba: blogpulse.com/trend?query1=Orb%C3%A1n+Viktor+or+fidesz&label1=Fidesz&query2=Lehet+M%C3%A1s+Politika&label2=Lmp&query3=Vona+G%C3%A1bor+or+Morvai+Krisztina+or+jobbik&label3=jobbik&days=60&x=48&y=5
Itt kb az látszik, hogy az utóbbi időben erősen növekedett a blogaktivitás. Ami véleményem szerint az LMP számára egy nagy lehetőség. Kérdés mennyire tudatos ez, és mennyire lesz tartós? Török Gábor már hetekkel ezelött vetette fel a jogos kérdést, hogy miért nem kezdődött még el a kampány? Az LMP szerintem még mindig nem látható, holott elég sok cédula kell majd egy országos listához, ugye. Ugyanakkor én szinte alig találkozok az LMP-vel a netet böngészve. Ha jól gondolom, az LMP nem egy gyüjtőpárt, vagyis van egy réteg amit szeretne megszólítani, erre kiválló lehetőségei lennének. Ez konkrétan egy szakma, hogy mást ne mondjak ott van most a Vatera: webisztan.blog.hu/2009/11/25/siker_lett_a_vatera_veras_kampanya Zseniálisan kivitelezett sikeres kampány. Egy netes kampány sokkal olcsóbb és sokkal célzottabb is lehet, mint a hagyományosak. Mint ahogy írtam is, a bizonytalan szavazók jórésze fordul a nethez segítségül...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2009.11.25. 19:46:14

@iii: De hogy mást ne mondjak, felmentem az LMP honlapjára, hát nem sok aktuális témát találtam így elsőre... Szép a józsefvárosi 8%, de hol vannak a napi hírekről a vélemények?

Zero_Toleransz 2009.11.25. 22:07:08

"Világméretű összeesküvést leplezett le a zuglói 22-es óvódában Sebők Csolt, a Magyar Gárda kapitánya. Sebők elmondta, hogy 3 gyermekes apaként (Zólyom 1; Szecső 2,5 ; Gabilla 4) mióta bölcsődébe és óvodába hordják a kicsiket, gyakorlatilag folyamatosan betegek feleségével, Kisóval. Sebők kezdetben semmi furát nem látott ebben, hiszen a gyerekek könnyen elkapják egymástól a fertőzéseket, de aztán szépen lassan összeállt benne a kép."

embertanfolyam.blog.hu/2009/11/21/lebuktak_az_ovonok

2009.11.26. 11:40:23

@Tyson925: Nem tudom, ez a blogpulse mi alapján keres, de a metódusod félrevezető, hiszen a Fidesz és a Jobbik esetében a neveket is belekevered (a Jobbik esetében kettőt is), míg az LMP esetében csak a párt nevét (rosszul). Ez így korrektebb:
blogpulse.com/trend?query1=fidesz&label1=Fidesz&query2=%22Lehet+M%C3%A1s+a+Politika%22+or+LMP&label2=Lmp&query3=jobbik&label3=jobbik&days=60&x=25&y=9

Ebből az látszik, hogy az utolsó napok kivételével egyáltalán nem mondható, hogy az LMP-ről ne lenne szó. Az LMP-nek folyik már a kampánya, eddig egyedülálló módon előzetes kopogtatócédulagyűjtést indított el a lehetmas.hu/176 címen, folyamatosan az országban több helyen "kitelepüléseket" tartanak.

A Vatera meg könnyen kampányol, egyrészt van neki több százezer tagja, van pénze díjra és van hirdetésre. Az LMP-nek semmije nincs ebből, illetve minimális. Sajnos, pénz nélkül az interneten se lehet ugrálni, főleg ma már.

De elismerem, sokkal több energiát kellene belefektetni az internetbe, az eseményekre reflektálásra, csak sajnos az emberi erőforrás is korlátos. Azt nem gondolnám egyébként, hogy a minden napi eseményre reagálnunk kellene.
süti beállítások módosítása