HTML

Friss topikok

  • Huffnágel Pista: Vessünk véget a spermatolvajlásnak! #geci #nőbűnözés #nőerőszak klou.tt/2cg82zjsf28e (2015.03.01. 22:58) Mennyibe kerul egy Bayer Zsolt?
  • bankvezér: @Istóczy Győző: Úgy látom, azért elég "népszerű" vagy itt. :DDDD (2014.06.04. 21:10) Lázár féle kettős mérce
  • bankvezér: Blogger barátom ! Helyesírás! Mi ebben a mondatban a hiba? "Meg mondom őszintén én ezt nem értem!... (2014.06.02. 20:47) Kérdések KGBéla ügyben
  • csepke: Én mindig magamnak csinálom, de mindig egy fél napomat elveszi. Mert még nem volt két év egymás ut... (2014.05.19. 18:23) Söralátét adóbevallás?
  • Dörnyei József: @Tyson925: Reméljük együtt, hogy most ebben tévedsz. Adót növelni nyilván mindig lehet, akár 50%-... (2014.05.16. 19:25) Deflációs veszély Magyarországon?

Az új nemzeti sport...

2010.05.18. 16:30 Tyson925

Amikor ez az egész válságosdi kirobbant, sokan próbálták megbecsülni, megjósolni mivel is nézünk szembe. Már akkor voltak utalások egy esetleges szépen, hosszan elhúzodó W alakú válságról. Nos, a jelenlegi görög sztori, no meg a nagy Európai mentőcsomag miatt elfoghatja az embert a dejavu érzése. Egyre valószínűbb az a bizonyos W válság... Az első hullámban érezhető volt a bizalmi válság, hiszen senki nem tudta, melyik bank lesz a következő. Azóta a világ befektetői kockázatvállalása jócskán visszaesett, a bizalom, a szavahihetőség felértékelődött. A görögök és spanyolok egymással versenyezve próbálnak megszorítani, nehogy a görögök sorsára jussanak. Úgyanakkor úgy érzem ma, kis hazánkban új nemzeti sport van kialakúlóban, nevezetesen ki tud nagyobbat az MNB-be rúgni. Induló van szép számmal rendesen. Matolcsy egymásnak homlokegyenest ellenkező kijelntéseivel (MNB mit csinál, vagy a devizahitelesek sorsa) pedig az a legnagyobb gond, hogy a Fidesz tervei szerint laza fiskális politikát folytatna (emelnék a hiánycélt) azt bizony valakinek finanszíroznia is kéne. Ha pedig a gazdasági csúcstárca várományosa naponta változtatja a véleményét az bizony nem túl bizalomgerjesztő tud lenni... Kisebb bizalom, magasabb hozamok... A mai körülmények közt, sokkal nagyobb szükség volna az MNB-vel való együttműködésre, semmint annak szapulására. Kicsit az az érzése az embernek, hogy a Fidesz kifogyott az ellenségekből és ezért keresett magának újat és az MNB-t találta. Érdekeségképp jegyezném csak meg, míg a portugál ellenzékkel sikerült megállapodni a megszorítások felgyorsításáról, addig nálunk sajnos továbbra is a mutogatás megy. A legnagyobb gond persze, hogy hamarosan abba a szerencsétlen helyzetbe kerülünk, hogy egyszerre van laza monetáris politika és fiskális, amennyiben a Fidesz tartja választási "morzsái"-t.

update:

A jelenleg 5,25 százalékon álló irányadó rátát a Nomura szerint emelni kellene, követve a Fidesz - többek közt adócsökkentésen alapuló - makrogazdasági terveit. Ezek szerint ugyanis a növekedést serkentő, így a Bajnai-kormány által követettnél lazább fiskális politika bontakozhat ki idén és jövőre Magyarországon, minek következtében a növekedés mértéke akár a 3,4 százalékot is elérheti 2011-ben.

A Nomura szerint a válság előtti 10,5 százaléknál alacsonyabb szintű, 7,5 százalékos lenne a monetáris politikai szempontból semleges kamatküszöb Magyarországon - erre a szintre kellene az irányadó rátát emelnie az MNB-nek ahhoz, hogy a piacok bizalmát fenntarthassa. Ellenkező esetben a továbbra is magas adósságállománnyal rendelkező országgal könnyen szembe fordulhatnak a befektetők, akik az eurózónás adósságválság miatt különösen kiélezettek a fiskális kockázatokkal rendelkező piacokkal szemben.

Nomura

8 komment · 1 trackback

Címkék: fidesz válság mnb matolcsy w válság

A bejegyzés trackback címe:

https://economy.blog.hu/api/trackback/id/tr622013137

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hol érdemes nyugdíjasnak lenni? 2010.05.18. 19:45:50

A romló gazdasági körülmények, megszorító csomagok kihatással vannak az öregségi és korkedvezményes nyugdíjakra is. Az európai országokban egyre többen érik el a nyugdíj korhatárt és így a kifizetések is jelentősen nőnek. A helyzet lassan tarthatatlann...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sorge 2010.05.18. 18:19:19

Most, hogy rövid időn belül két egymást követő posztban véded Simort, kezdem azt gondolni, hogy Simor a rokonod, esetleg a lekötelezettje vagy.

Sorge 2010.05.18. 18:33:19

Simorral az a baj, hogy nem tudni kihez lojális .
Nem volt lojális a most leköszönő kormányhoz és nem lojális a Fidesz kormányhoz sem . Ha lojális lenne, akkor nem támadná most a Fidesz .
Illetve pontosítok, nagyjából be lehet határolni, hogy kihez lojális . A külföldi " befektetőkhöz " lojális . Ugyan miért kellene Magyarországon egy ennyire fontos és bizalmas poszton tartani egy belső ellenséget ?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2010.05.19. 10:10:38

@Sorge: Elnézést, hogy van SAJÁT véleményem...

Sorge 2010.05.19. 12:52:51

@Tyson925:
Te vezeted a blogot, valójában én örülhetek, hogy nem törlöd a kommentemet.

Sorge 2010.05.19. 14:06:19

@Tyson925:
Ha már rákérdeztél : igen örülök. :)
Mert például a portfolióról vagy 10 napja töröltek és azóta is sértve érzem magamat .
süti beállítások módosítása